Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Борба с къртица – 5 начина да се отървем от неканените гости

Борба с къртица – 5 начина да се отървем от неканените гости

Може да ви се струва, че епичната борба с къртица в градината ви никога няма да завърши с вас като победител, но това съвсем не е така. Възползвайте се от тези 5 ефективни (и хуманни) трика за сбогуване с неканения градински гост и запазете дворното пространство в идеално състояние.

Къртиците – някои хора намират за сладки малките им муцунки, но те могат да причинят сериозни щети на моравата ви и озеленяването в градината. Ето защо най-вероятно сте се захванали с нелеката борба с къртица, ако този пухкав нашественик е решил да се настани в двора ви.

Къртиците изграждат сложни мрежи от тунели и могили в земята и бързо убиват или повреждат растенията, тревата и дърветата във вашето външно пространство. Въпреки че са симпатични на вид, определено са жестоки спрямо положения от вас труд да имате красив и уютен двор.

Ние знаем колко време, енергия и усилия, а често и средства са необходими за създаването и поддържане на една красива градина. Затова добре ви разбираме защо не желаете да имате къртица за съсед. 

Ако искате да възстановите двора си, единственото решение е да научите как да се отървете от къртиците. Не се притеснявайте – възможно е да разберете как да ги изгоните надалеч и трайно по хуманен начин. Всичко, което ви е необходимо са тези 5 ефективни трика за борба с къртица.

В тази публикация ще споделим нашите най-добри съвети за справяне с нахалните къртици. Нека се потопим и да осигурим красив двор без неканени гости.

Борба с къртица – какво е къртицата?

Преди да се впуснем в обсъждане на петте ефективни трика за борба с къртица, нека направим бърз преговор на учебниците по биология и да си припомним какво точно е къртицата. 

Къртиците са малки ровещи животни, за които много хора смятат, че са подобни на или от семейството на мишките и плъховете. Докато къртиците и мишките изглеждат донякъде сходно (и двете са малки и космати), те са много различни животни.

какво е seo оптимизация

Плъховете и мишките са гризачи, а къртиците са бозайници, които прекарват по-голямата част от живота си под земята, копаейки дупки. Националната фондация за дивата природа (NWF) ги описва като:

Борба с къртица

„Очите им са слабо развити, но това, което им липсва в зрението, те компенсират с другите си сетива. Всички къртици имат много чувствителни муцуни и дълги пръсти с нокти, които използват, за да копаят тунели. 22-те подобни на пипала издатини на муцуната на звездоносата къртица са шест пъти по-чувствителни на допир от човешка ръка.

Вместо да имат козина, която лежи плоско и по посока към опашката като повечето бозайници, къртиците имат гъста козина, която стърчи право нагоре. Това позволява задържането на пръст в козината им, когато се връщат обратно през тунел. Мъжките къртици обикновено са по-големи от женските.“

Къртиците са много добри копачи. Противно на общоприетото схващане, къртиците не ядат корените на растенията и дърветата, въпреки че правят тунели около и под тях.

В действителност къртиците са насекомоядни и правят тунели. За да намерят червеи и други насекоми, които живеят в почвата около растенията.

Знаете ли, че малък брой къртици могат да бъдат полезни за озеленяването на двора ви? Те помагат за аерирането на почвата и премахването на излишните популации от вредни насекоми.

Когато, обаче, в градината ви се нанесат твърде много къртици. Които засягат озеленяването, е време за действие и някои изпитани трикове за борба с къртица.

Защо къртиците идват в нашия двор?

Появата на къртиците в двора предизвиква любопитство и, но какво ги привлича и как можете да се справите с този проблем? Къртиците са малки гризачи, познати също като „талиги“. Ето и част от причините за появата им в двора или градината:

Търсене на храна: Една от основните причини за появата на къртиците в двора ви е търсенето на храна. Те са хищници и се хранят предимно с червеи, насекоми и други безгръбначни животни, които могат да бъдат намерени в почвата. Когато забележат наличие на храна, къртиците копаят тунели в търсене на плячка.

  • Уют и защита: Къртиците създават подземни тунели, които им осигуряват уют и защита от външните елементи и хищници. Този природен инстинкт ги кара да избират места с подходящи условия, които могат да бъдат и във вашето дворче.
  • Територия: През пролетта и лятото, къртиците често мигрират в търсене на партньори и създаване на територии за размножаване. 

Почвената структура: Някои дворове имат почва, която е по-подходяща за къртици със съдържание на повече пясък и е по-лека. 

Какво да предприемем за да елиминираме наличието на къртици?

  • Прекопайте земята в двора: Ако забележите ходове на къртиците, можете да ги разрушите, като прекопаете земята. Това може да ги накара да се преместят на друго място.
  • Професионална помощ: При наличие на сериозен проблем с къртиците, може да се наложи да наемете професионалист, който да ви помогне с елиминирането на проблема.

Присъствието на къртици във вашия двор може да бъде следствие на тяхното търсене на храна и комфортни места за живеене. Спазването на някои от горепосочените съвети може да помогне за справяне с проблема, но в случай на сериозни проблеми, е важно да потърсите помощ от професионалист в управлението на гризачи.

Борба с къртица – елиминирайте източниците им на храна

Къртиците обичат да похапват личинки. Когато премахнете личинките и други насекоми от двора си. Къртиците ще се преместят другаде в търсене на по-добри източници на храна.

Препоръчва се контролиране на популациите на личинки чрез използване на полезни нематоди или млечни спори за унищожаване на личинки. Ако искате по-бързи резултати, използвайте инсектицид вместо това.

Борба с къртица

Плюсовете на този метод за борба с къртица са, че той е лесен, ефективен и хуманен. Въпреки това имайте предвид. Че е възможно къртиците да започнат да разчитат на други източници на храна в двора ви, например други насекоми и да не избягат от градината ви.

Борба в къртица – използвайте репелент

В някои случаи репелентът за къртици е ефективно решение при нашествие. Например, рициновото масло няма да убие къртиците, но ще причини храносмилателни смущения за тези, които влизат в контакт с него. По този начин може да ги изгоните трайно и да се радвате на красива морава или градина без тунели и могили.

Борба с къртица

Направете домашен репелент за къртици по тази рецепта:

  • Три части рициново масло
  • Една част препарат за съдове
  • Смесете четири супени лъжици от тази смес в 4 литра  вода и я използвайте, за да я изсипете в тунелите на къртиците и входовете им във вашия двор.

Можете също така да закупите репеленти в течна или гранулирана форма и да ги използвате в двора си чрез разпръсквач. Не забравяйте да следвате внимателно всички указания на етикета, ако изберете тази опция.

Борба с къртици – ароматни цветя

Къртиците не харесват растения със силна миризма, като нарциси, невен и всичко от семейството на алиума. Засадете тези видове по периметъра на вашата градина, за да образувате естествена бариера или засадете в повдигнати лехи. За да защитите кореновата система на дървета и по-едри растения в двора.

Ако предпочитате, можете също да закупите готови бариери срещу къртици в местния градински магазин. Плюсовете са, че този метод е безопасен и хуманен за борба с къртица. Освен това може да се радвате на красотата на цъфтящите цветя в двора ви. Недостатък е, че този метод отнема време, докато цветята пораснат, а освен това те ще искат допълнителна поддръжка. 

Борба с къртица – изкоп

За да оформите граница около вашата морава и градина, изкопайте изкоп. Който е приблизително 60 см дълбок и 15 см широк около пространството, което искате да защитите.

Напълнете изкопа с камъни или го облицовайте с телена мрежа или плат с отвори ¾ широки или по-малки. Това е времеемко, но ефективно и дългосрочно решение, за да попречите на къртиците да си проправят път във вашия двор.

Борба с къртица

Освен това е метод, който няма да загрози вашия двор и практически е невидим. Въпреки това имайте предвид, че този метод отнема малко повече време. По-труден е от останалите и ще разруши тревата на местата, където копаете.

Борба с къртица – създайте неблагоприятна среда

Къртиците не обичат да живеят в зони, където спокойствието им е нарушено. Това е добра новина за вас, тъй като означава, че да се отървете от тях може да бъде толкова лесно. Колкото създаването на неприятна за тях среда.

За да създадете такава, закупете звуков уред за борба с къртици от местния магазин за дома и градината и го поставете в земята във вашата градина.

Този уред използва електронни импулси, за да създаде дразнещи звуци, които прогонват къртиците. За вас този уред няма да създаде никакво неудобство или дискомфорт, защото хората не могат да го чуват. 

Meta desc:

Всяка борба с къртица може да бъде хуманна, ефективна и лесна. Стига да последвате тези пет чудесни съвета за прогонване на неканените копачи от двора ви. 


Препоръчваме ви още:

Отглеждане на сукуленти как да се грижим правилно

Топ 8 най-добри балконски цветя

Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *