Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на картофи

Засаждане на картофи

Чудите се какво включва процесът по засаждане на картофи? Попаднали сте на правилното място! В статията от Ozeleniteli.com, сме подготвилия всичко, което трябва да знаете!

Вкусът и текстурата на домашно отгледаните картофи са много по-добри от тези на купените от магазина. Това важи в пълна сила за ранните градински сортове, които  осигуряват изобилие от хранителни вещества. 

Накратко за картофите

Картофите са член на семейството на покритосеменните растения, което включва домат, черен пипер, патладжан и др.  Ядливата част на този зеленчук се нарича „грудка“. Тя се развива от подземни стъбла, наречени столони, докато растението над почвата е с височина между 12 и 15 см.  5 до 7 седмици след засаждането

картофи

Картофите са древен зеленчук, който за първи път е документиран от инките в Перу. Една история разказва, че през 1621 год. картофът пристига в американските колонии, когато губернаторът на Бермудите изпратил зеленчуци от този вид на губернатора на Вирджиния.

Препоръки за засаждане на картофи

Засадете картофите на слънчево място, което се огрява поне 6 часа пряка слънчева светлина всеки ден. Столоните на растението трябва да растат в плодородна, рохкава, добре дренирана и уплътнена почва води. 

картофи

В идеалния случай почвата е слабо кисела (рН 5,8 до 6,5) и температурата на почвата е най-малко 7° до 13°C. Преди засаждане (за предпочитане през есента), смесете компост или органична материя в почвата. 

Кога да засаждаме картофи

Градинските картофи могат да се засаждат веднага щом почвата може да бъде обработена. За много градинари това е около 2 седмици след последната пролетна слана. Но имайте предвид, че ранните култури могат да бъдат унищожени от твърде влажна почва, тъй като семената на картофите ще изгният. 

Обърнете повече внимание на почвата, отколкото на календара, за да определите времето за засаждане. Тя не трябва да е толкова влажна, че да се слепва и да е трудна за работа.

картофи

Първо я оставете да изсъхне малко. Ако имате късна и влажна пролет, можете да засадите по-късно – през април (в зависимост от местоположението) или дори юни, особено в контейнери.

В по-хладните региони някои градинари ще засадят първата реколта от „ранно узрели“ картофи в началото до средата на април, 6 до 8 седмици преди средната дата на последно замръзване. Тези сортове могат да издържат на замръзване.

картофи

В по-топлите региони картофите могат да се отглеждат като зимна култура и времето за засаждане варира от септември до февруари. Там, където зимите са сравнително меки, можете да засадите есенна реколта през септември. 

Разстояние при засаждане на картофите

Картофите обикновено се засаждат в земята, но могат да се отглеждат и в големи контейнери или кошници. Във всеки един от тези случаи се прилага същата информация за засаждане.

Използвайте сертифицирани (устойчиви на болести) семена от картофи, от които стърчат пъпчици. (Не бъркайте картофите със семена със семена от картофи или хранителни продукти.

картофи

Един до 2 дни преди засаждането използвайте чист, остър нож, за да нарежете големи картофи на парчета с размер на топка за голф, с по 1 до 2 очи.

Това време позволява на парчетата да заздравеят или да образуват защитен слой върху повърхността на рязане, подобрявайки както задържането на влага, така и устойчивостта на гниене. Не режете картофи за семена, които са по-малки от кокошето яйце, а ги засадете ги цели.

Картофите растат най-добре в редове на около 90 см. един от друг. С мотика или лопата с кръгла точка изкопайте окоп с ширина около 15 см. и дълбочина 20 см. Стеснете дъното до около 7-8 см. ширина. Разпръснете и смесете в остарял оборски тор, компост и/или листа.

Във всяка траншея поставете парче картоф за семена, отрязано със страната надолу на всеки 20 до 30 см и покрийте с 7 до 8 см.  почва.

картофи

В рамките на тези 20 до 30 см. след засаждането, когато се появят кълнове, използвайте мотика, за да напълните внимателно изкопа с още 7 до 8 см. почва, оставяйки няколко сантиметра от растенията открити. Повторете това действие, докато растат (след няколко седмици), докато изкопът е на нивото на земята.

Мулчирайте между редовете, за да запазите влагата, да контролирате плевелите и да охладите почвата. Повече за видовете мулч, които да използвате можете да видите в нашата статия „Мулч за градината”.


Препоръчваме ви още:

Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Видове мулч 

5 страхотни и евтини идеи за озеленяване на двора

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *