Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на малини

Засаждане на малини

Чудили ли сте се какъв е процеса по засаждане на малини? Подробна и интересна информация ще откриете в следващите редове. Деликатните малини дават много малки, сладки плодове всяко лято – в продължение на повече от месец! Засаждайте едногодишни пръчки от разсадник рано напролет, след като почвата се размрази и може да се обработва. 

Накратко за малините

Малините са храсти от семейство Розоцветни (Rosaceae), от рода Рубин (Rubus). Интересен факт за тях е, че един малинов храст може да даде няколкостотин плода на сезон!

Малините са идеални не само за бране и ядене направо от дръжката, но и за приготвяне на конфитюри, пайове и сладкиши, смутита и напитки. Освен това пресните малини са отличен източник на витамин С, който поддържа имунната система и помага в борбата с инфекциите.

Засаждане на малини

Съществуват два вида малини, като и двата имат специфични изисквания за отглеждане:

 • По-често срещани са летните малини, които развиват плодовете си върху миналогодишния растеж. Те дават по една реколта на сезон, през лятото (често през юни или юли). 
 • Вечноплодните малини (наричани още есенноплодни или есенноплодни) раждат плодове на новите пръчки. те дават есенна реколта и могат да дават плодове и през следващото лято.

Смесването на двата вида плодове е идеалният начин да се увеличи периодът на събиране на реколтата.

Всички малини са самооплождащи се, така че е необходим само един храст, за да се получат плодове. Те се опрашват най-добре от пчелите и започват да дават плодове една година след засаждането.

Въпреки че малиновите храсти са естествено склонни да растат в по-хладен климат, сега растенията се предлагат в много разновидности, подходящи за различни зони на засаждане.

Засаждане на малини. Значение на подрязването

Засаждане на малини

Всички малини се нуждаят от ежегодно подрязване. Малините са многогодишни растения, но е важно да осъзнаете, че клоните им (или пръчките), които дават плодовете, живеят само две лета. За това е необходимо всяка година мъртвите листа да се подрязват. 

Кога да започнем да засаждаме малините

 • Започнете с едногодишни малинови пръчки от реномиран разсадник. 
 • Засадете саксийните разсади през пролетта, след като опасността от замръзване е преминала.
 • В по-меките райони можете да засадите и в края на есента, за да дадете на растенията преднина.
Засаждане на малини

Избор и подготовка на мястото за засаждане

Малините растат най-добре на слънчево място, но също така, за разлика от много други плодове, те ще растат успешно и на частично засенчено място. Колкото повече слънце, толкова повече ще има от малките червени плодчета за хапване.

Мястото за засаждане се нуждае от богата и добре дренирана почва, добра циркулация на въздуха и защита от вятър. Избягвайте влажни места, както и ветровити места, тъй като малините не обичат да стоят във вода, нито да изсъхват напълно.

Засаждане на малини

Всяка година подхранвайте малиновите растения с няколко сантиметра компост или отлежал оборски тор, като вкопавате няколко седмици преди самия процес по засаждането. 

Засаждайте далеч от диворастящи ягодоплодни растения. В противен случай рискувате да пренесете диви вредители и болести върху култивираните си ягодоплодни растения.

Как да засадим малини

Засаждане на малини
 • Преди засаждане накиснете корените за един-два часа.
 • Изкопайте дупка, която е достатъчно просторна, за да могат корените да се разпространят.

  Ако засаждате няколко храста, най-лесно е да изкопаете траншея.
 • Независимо дали засаждате растения с голи корени или в саксии, поддържайте короната на растението на 2,5 см или 5 см. над земята.
 • Тръстиките трябва да бъдат разположени на разстояние 18 инча една от друга, като разстоянието между редовете е около 120 см.
 • Напълнете почвата обратно и я притиснете с крак.
 • След като засадите пръчките, ги подрежете до 9 см височина, за да стимулирате новия растеж. (Да, ще изглежда като счупен клон, стърчащ от земята!)
 • В зависимост от сорта, който засаждате, може да се наложи да изработите опора, която да поддържа стъблата. Много от тях достигат височина на главата.
 • Добри варианти са решетка или ограда. Ако имате ред, забийте два шестметрови стълба в края на реда и опънете поцинкована тел между стълбовете. Летните малини се нуждаят от три хоризонтални жици, а есенните видове могат да се справят с две жици.

Препоръчваме ви още:

Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Засаждане на картофи

Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *