Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Да, можете да отгледате собствено авокадо. Вместо да изхвърляте костилката в кофата за боклук, опитайте да методите за засаждане на авокадо. Всеки може да го направи. Ето как!

Знаете ли, че семето или костилката на авокадото може да покълне? Това е забавно занимание! Имайте предвид, че при този метод не се получават плодове, тъй като няма опрашване, а резултатът е интересно и привлекателно стайно растение.

авокадо

Започнете с едно узряло авокадо от магазина. Всеки тип е подходящ. Не наранявайте костилката с нож, а само внимателно я извадете. Измийте костилката с вода и я оставете да изсъхне за 2-3 дни.

Костилките на авокадото (наричани още семена) могат да се поставят в чаша с вода или в рохкава почвена смес. И двата метода са подходящи, но почвеният метод ще даде по-бързи резултати и ще бъде по-лесно да се пресади накрая.

Засаждане на авокадо от семена във вода

 • Поставете три клечки за зъби отстрани на семето около екватора (или средата), на еднакво разстояние една от друга и на дълбочина около 1-1,5 см. Заостреният край на костилката на авокадото трябва да е обърната нагоре, а по-дебелият, плосък край – надолу.

 • Напълнете малка чаша с вода със стайна температура до ръба и поставете клечките за зъби на ръба на чашата, като плоският край на костилката на авокадо е потопен във водата, а заостреният край е извън водата, за да остане сух.
 • Поставете чашата на топло място с непряка слънчева светлина.
 • Редовно сменяйте водата в чашата за суспендиране. 
 • Внимавайте долната половина на семената да е потопена във водата през цялото време. Семената трябва да започнат да развиват корени и да покълнат след около 8 седмици.
 • След 4 до 6 седмици семената ви ще пуснат корени! Обикновено корените са първите, които се появяват от семето – и след няколко седмици ще се появят от плоския край. Тогава ще видите кълн или стъбло!
 • Търсете признаци на малък издънка в заострения край. Върху този стрък ще се развият и израснат малки листа.
авокадо

По желание: Когато листата започнат да се появяват, може да ги откъснете внимателно (и да ги изхвърлите), за да насърчите авокадото да развие по-здраво стъбло и добре изградена коренова система, преди да се съсредоточи върху листата.

След като корените са дълги поне 8 см., прехвърлете семената на авокадото в 20 см. теракотена или глинена саксия с отвори за дренаж. Напълнете саксията с песъчлива почва (може да използвате и почва за кактуси).

Засадете семето в средата на мястото и се уверете, че заостреният му край е обърнат нагоре! Горната част на семената трябва да е на нивото на повърхността на почвата, но да не покрива стъблото. Поливайте обилно. Поставете близо до светъл прозорец.

Засаждане на авокадо в почвата

Почвеният метод обикновено дава по-бързи резултати. Напълнете голям съд с пореста почва, например смес за стайни растения или смес за кактуси (не обикновена почва!).  Поставете семената в центъра на саксията, така че заостреният им край да стърчи на около един сантиметър над повърхността на почвата.

авокадо

След засаждането на саксиите полейте обилно. Поставете растението близо до слънчев прозорец. Хубаво е то да може да получава ярка, непряка светлина. Поддържайте почвата влажна през цялото време, докато растението авокадо се утвърди!

Как да се грижим за растение авокадо

авокадо
 • Поддържайте почвата винаги леко влажна, но не мокра. (Пожълтелите листа и мекото стъбло са признаци за прекалено много вода. Ако листата падат, почвата е твърде суха. )
 • Когато растението достигне височина около метър, го подрежете до 15 см., за да поникнат нови филизи.
 • Дръжте растенията близо до светъл прозорец.
 • Растенията авокадо трябва да се торят всеки месец със стандартен тор за стайни растения.
 • Дървото ви може да живее навън през лятото. Ако температурите през зимата паднат под 7°C, пренесете го на закрито.
 • Растенията авокадо растат бързо. Често се налага да бъдат подрязвани, защото са станали твърде големи за помещението!

Препоръчваме ви още:

Мулчиращо фолио – що е то и защо е нужно?

Видове затревяване и тяхното приложение

Озеленяване в кашпи – всичко, което е нужно да знаете

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *