Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на рози

Засаждане на рози

Чудите се какво включва процесът по засаждане на рози? Попаднали сте на правилното място! В статията от Ozeleniteli.com, сме подготвилия всичко, което трябва да знаете!

Розите се предлагат в най-различни форми – от катерещи се рози до миниатюрни розови храсти. Един от начините за групиране на розите в класове е в зависимост от датата на появата им:

 • Старите рози – наричани още „старомодни рози“ и „рози с наследствен произход“ – са розите, създадени преди 1867 г. Това са буйните, неизменно ароматни рози, които се срещат в картините на старите майстори. 
 • Съвременните хибридни рози, например роза дамасцена, създадени след 1867 г. , са здрави, дълго цъфтящи, изключително издръжливи и устойчиви на болести, и се отглеждат за цвят, форма, размер и аромат. Хибридните рози с един голям цвят на дълго стъбло за рязане са едни от най-популярните хибриди.
 • Дивите рози са тези, които растат в диво състояние в продължение на хиляди години. Тези диви рози са адаптирани към съвременните градини и обикновено цъфтят от пролетта до началото на лятото. Повечето видове рози имат единични цветове.
Засаждане на рози

Кога да засаждаме рози

Ако поръчвате чрез куриер рози с голи корени от разсадник, имайте в предвид, че те трябва да се засадят скоро след пристигането им. Обикновено те се изпращат рано напролет, когато растенията са в пълен покой, много преди да са се разлистили. 

При пристигането си те ще изглеждат като сноп пръчки. Обърнете внимание, че те не са мъртви – просто са в покой! Проверете дали опаковъчният материал е влажен и ги съхранявайте на хладно и тъмно място до момента на засаждане.

Опитните градинари съветват в по-студените райони засаждането на рози с голи корени да се реализира веднага щом почвата стане годна за обработка през пролетта. В по-топлите райони рози с голи корени се засаждат рано напролет или късно през есента, докато растението е в покой.

Ако купувате рози в саксии, най-добре е да ги засадите до края на пролетта, за да постигнете най-добри резултати. Въпреки това можете да ги засаждате почти по всяко време на вегетационния период – само не забравяйте да ги поливате добре, особено през лятото!

Избор и подготовка на мястото за засаждане

Засадете розите на място, където те ще получават минимум 6 часа слънце на ден. Сутрешното слънце е особено важно, защото изсушава листата, което помага за предотвратяване на болести. Розите, отглеждани на частично слънце, може и да не загинат веднага, но постепенно отслабват, не дават качествен цвят и презимуват лошо.

Не забравяйте, че светлината се променя с промяната на ъгъла на слънцето през сезона. Затова изберете място, което да е целогодишно слънчево. Колкото повече слънце имате, толкова повече цветове ще произведат растенията ви.

Градинарите обръщат внимание, че ако населявате по-горещ район, избирайте места с малко следобедна сянка. Това предпазва цветята от палещото слънце и им помага да издържат по-дълго.

Засаждане на рози

Ако живеете в по-студен климат, помислете дали да не отглеждате рози близо до основите на дома си. Това осигурява на растенията известна степен на защита през зимата. 

Ако планирате да засаждате няколко рози една до друга, не забравяйте да не се струпвате. Добрата циркулация на въздуха спомага за предотвратяване на гъбични заболявания като брашнеста и брашнеста мана.

Розите се нуждаят от почва, която се отцежда добре, но задържа влагата достатъчно дълго, за да могат корените да я поемат. Една от най-големите грешки, които можете да допуснете, е да не осигурите подходящо отводняване.

Засаждане на рози

Розите обичат рохкава, глинеста почва, която клони повече към песъчлива. Прекалено много глина може да доведе до преовлажняване на корените. Ако не започвате с рохкава, глинеста почва, ще трябва да направите някои промени. 

Розите предпочитат леко кисела почва с рН между 5,5 и 7,0. За повечето домашни градини рН 6,5 е напълно подходящо. Точният тест на почвата ще ви покаже какво е текущото ви pH. Киселата (кисела) почва се обработва с фино смлян варовик; алкалната (сладка) почва се обработва със смляна сяра. Научете повече за почвените добавки.

Засаждане на рози

Засаждане на рози
 • Носете здрави ръкавици, за да предпазите ръцете си от бодливите тръни. Подгответе маркуч или кофа с вода и всички инструменти за засаждане наблизо.
 • Накиснете розите с голи корени в кофа с вода за 8-12 часа преди засаждане.
 • Подкастряйте всяка пръчка до 3-5 пъпки на пръчка. Всяка тръстика, по-тънка от молив, трябва да се отстрани.
 • Ако засаждате рози, отглеждани в контейнери, разхлабете корените преди засаждане.
 • Когато засаждате розата, не забравяйте да изкопаете много по-голяма дупка, отколкото смятате, че ви е необходима (за повечето видове дупката трябва да е широка около 40-45 см., и добавете много органична материя, например компост или престоял оборски тор.
 • Поливайте обилно след засаждането.
 • Натрупайте рохкава почва около пръчките, за да предпазите розата, докато се аклиматизира на новото място.
 • Някои стари хора препоръчват в дупката да се постави 10-сантиметров квадрат от гипсокартон и 16-центов пирон, за да се осигурят калций и желязо, които са ценни за розите.
 • Не претъпквайте розите, ако планирате да засадите повече от един розов храст. Розите трябва да бъдат засадени на около две трети от очакваната височина една от друга. Старите градински рози ще се нуждаят от повече място, докато миниатюрните рози могат да бъдат засадени по-близо.

Препоръчваме ви още:

Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Засаждане на малини

Засаждане на картофи

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *