Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Проект за озеленяване на училищен двор

Проект за озеленяване на училищен двор

Училищният двор – често неглижиран, поради ред причини, основната от които недостатъчно бюджет, но със сигурност изключително важна част от всеки училищен комплекс. Няма спор, че един проект за озеленяване на училищен двор трябва да осигури не само естетична среда, която да носи радост на всички ученици, родители и учители, но и достатъчно функционалност, удобство и безопасност при използване. Един проект за озеленяване на училищен двор и благоустройство на това пространство често е многоетапен и включва десетки стъпки. Които трябва да бъдат добре обмислени, така че крайният резултат да отговаря на всички изисквания. Ето защо е препоръчително такъв проект да бъде доверен в ръцете на професионалисти в областта.

За да бъде успешно изпълнен един проект за озеленяване на училищен двор е важно да се мисли за училищната сграда и институция като цяло, не само за отделните й елементи. В крайна сметка е важно да се спомене, че всеки отделен елемент на територията на училищния комплекс трябва да работи в симбиоза с останалите, така че да е максимално удобен и безопасен за използване. Когато всички детайли по такъв проект са внимателно обмислени и добре разработени, училищният двор се превръща в място не само за прекарване на времето навън по приятен начин, но и в чудесен обучителен център, като пространството се използва оптимално.

Проект за озеленяване на училищен двор – подготовка

За да се гарантира успехът на един проект за озеленяване на училищен двор е важно да се стартира с добра подготовка. Без добра подготовка и подробно обмислен успешен план, работата обикновено е хаотична и в неправилна последователност, което всъщност може да доведе до много повече вреди и разходи, отколкото ползи.

Един от началните етапи на правилната подготовка включва установяване на вида на наличните почви в училищния двор. В много голяма степен, видът на почвите ще определи растителността, която е подходяща за засаждане. След като видът на почвите се установи, важно е да се пристъпи към изготвянето на ситуационен план. А след това следва и определянето на функционалните области, т.е. всички отделни зони, които ще бъдат образувани в училищния двор. Тези зони могат да носят само естетична функция, като например цветни лехи, или други декоративни елементи, но могат и да имат много повече функции, или конкретна и специфична такава, например площи за игра и отмора, спортни зони, пешеходни зони, зони за каране на велосипеди и т.н.

Наличието и броя на функционалните области се определя основно от фактори, специфични за училището, например възраст на учениците, насоченост на самото училище, разположение и т.н. Функционалните зони, освен това, трябва да бъдат съобразени и с териториалното планиране, защото нека не забравяме, училището и прилежащите му части са обществена сграда. На този етап специалист в областта следва да изготви графично представяне на самия проект за озеленяване на училищен двор, както и да подготви необходимата документация.

Проект за озеленяване на училищен двор – възможни функционални области

Както споменахме, на територията на един училищен двор могат да бъдат изградени множество различни функционални области, в зависимост от специфичните нужди. Може да се обобщи, че почти всяко училище по света разполага с лицева страна на двора, зона за спорт, зона за игри, икономическа зона, която може да има различни функции и предназначения. Наличието, броят и големината на функционалните зони зависи от наличното пространство и бюджета на училището.

Най-общо казано, един добре развит проект за озеленяване на училищен двор следва да включва следните зони:

  • Зона за спортове – игрище за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, други спортове.
  • Зона за игри – обикновено може да се отдели по-малък бюджет за нейното озеленяване, като не е задължително да се избира най-висококачественото озеленяване.
  • Централна/лицева зона – обикновено това е най-представителната зона на училището, първото нещо, което се забелязва. Ето защо е важно тя да е приветлива и добре поддържана.
  • Тържествена зона – някои училища отделят отделни външни зони специално с цел организиране на училищни тържества и събития.
  • Транспортна зона – в някои училища в България вече може да се срещне и зона, изградена специално с цел обучение на децата и запознаването им с правилата за движение и безопасност в градски условия. Такава зона може да бъде изградена и с цел каране на велосипеди, кънки и т.н.
  • Творческа зона – възможно е да се създаде отделна външна зона, която да служи за целите на художествените и творчески предмети, които да бъдат изнесени навън в по-топлите дни от годината.
  • Зона за отдих
  • Градина – в много страни от Европа вече е приета практика в училищните дворове да се изграждат зеленчукови, плодни и билкови градини, така че децата допълнително да се обучават и да могат да правят наблюдения на естествената среда в рамките на часовете по биология, природознание.

Проект за озеленяване на училищен двор – цели

Озеленяване на училищния двор няма само декоративни цели. Озеленяването на училищния двор основно има за цел да създаде комфорт и безопасност. Където ученици, родители и учители да се наслаждават на времето навън и да се чувстват приятно правейки го. Не е за подценяване и фактът, че училищния двор може да се превърне в естествена среда за много животински и растителни видове, което освен един голям плюс за природата е и голям плюс за образованието на учениците, които могат нагледно да наблюдават естественото развитие на много видове. Ако в училището бъдат създадени овощни и зеленчукови градини, реколтата следва да се използва за консумация от самите ученици. Ако се вземе решение за изграждане на жив плет от растителност по периферията на училищния терен. Ученици и учители ще бъдат защитени от праха и замърсяванията, които обикновено идват от околните пътни платна и улици.

Проект за озеленяване на училищен двор – подходящи растения

Разбира се, подборът на растителността трябва да съответства с вида на почвите, разположението на училището, географския регион. Както и редица специфични фактори на територията на двора, като достъп до светлина, наклон и т.н. Освен това е изключително важно растителността да се подбере така, че да няма отровни части. Нито да е такава, която може да предизвика алергични реакции. По периметъра на училището е най-добре да се засядат дървета. Дървета могат да се използват и за отделяне на различни зони в рамките на училищния двор. Разбира се, в рамките на един училищен двор винаги могат да намерят своето място редица декоративни храсти. Тревни морави и цветни лехи.

Проект за озеленяване на училищен двор – осветление

Не бива да се забравя и доброто екстериорно осветление на училищния двор. То е нужно не само за създаване на атрактивна среда, но и за абсолютната безопасност на учениците. Необходимо е всички зони в училищния двор да са добре осветени с подходящо за целта екстериорно или градинско осветление. Ако училищният бюджет позволява, може да се помисли и за декоративно осветление. Което да допълва функционалното и да създава още по-приятна среда.


прпеоръчваме ви:

Засаждане на картофи

Засаждане на малини

Засаждане на рози

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *